Solární nano elektrárna

Tak to není úplně spráívný nadpis, ale nadpisy táhnou. Mám doma panely na testování. Za celý lonský rok jsem nebyl schopen to nějak zapojit. Až včera se povedlo vypadá to teď nejak takhle:

Energy monitor cms screen

Už od podzima tam mám dva elektroměry. Ale luátor (pro neznalé modul s procesorem ESP8266, který se programuje v jazyce Lua) jsem vyrobil a naprogramoval až včera. Celé léto se ty panely tak nějak přesouvali, dokonce jsem s nima jeden invertor 2x spálil.

Tedy od začátku. Celej experiment dělám kvůli tomu, že jsem si chtěl ověrit, zda je lepší instalovat PV panely na východní nebo západní stranu střechy. Bohužel nemáme žádnou jižní stranu, snad krome trojůhelníčku kam se vejde jeden panel. A experiment měl probíhat lonský rok a měl jsem měrit rozdíl vyrobené a dodané energie do sítě.

Takto je to cele zapojeno do site

Ano, není to žádný ostrovní systém. Mám k tomu prostě dva úplně stejné invertory, které jsem dostal náhodou protože první kvůli koroně se tak zpozdil, že mi Aliexpres vrátíl bez řeči po 4 mesících peníze a já si ihned objednal druhý. Místo aby první invertor na testy přišel v lednu tak jsem ho dostal až v dubnu, kdy jsme měl mít už objednaný a dodaný i druhý kus.

Grid Tie invertor na parapetu v kuchyni

Nakonec jsem oba dostal na stůl v létě a hned jsem jeden spálil. Panely co vidíte na obrázku jsem zapojil seriově. Paralelně to nejde, nedají přes 20 V a invertor se pod asi 22 V nerozjede. Dal jsem je seriově, ale bohužel seriově přesáhly 60 V, které invertor dost striktně odmítá překročit. Aktuální zapojení je tricky…. krajní jsou paralelně a prostřední k nim v sérii. To funguje tak, že ráno je slunce první na 2 bílých ale jak zapada levý bílý postupně jde do stínu ale paralelně s ním začne fungovat ten černý. Není to ideální. Nemůžu počítat 3 x 100 W nominálního výkonu ale jen 2x, ale lepší než jen samostatné 2 kusy.

Solarni flexibilni panely z aliexpresu na zabradli

Tyto panely jsem ale vůbec testovat neměl. Test měl probíhat na dvou stejných velkých panelech. Tato konstelace vznikla pro to by to nelezelo ladem a setrilo to penize za elektřinu. Ano je to zapojeno přímo do sítě přes tuhle krabičku.

Luator – dva elektromery a zcela vyjimecne i jistic

A za rok vznikla další singularita. Panel 275W už moc není. Ve svém oblíbeném obchodě jsem našel jen 285 W a nebo 320 a nebo ještě víc. Takže asi budu muset koupit jako porovnávací panel něco naprosto jiného s nominálním výkonem o 10 W víc a potom na konci roku provést korekční přepočet.

Pevny alias ramovy panel na vysouvacim hadrovem zakryti prostoru pro posezeni

Už první den z toho jsou zajimave postřehy. Například je takova lehce mlhava obloha a i kdyz je panel ve stinu dokaze dat zhruba 28W tedy desetinu sveho vykonu. To je dobré pro obytnák, kde chci osadit 3 kusy 300+ W panelů, takže budu mít jistotu, že i ve stínu mi to bude dávat přes den 100W, což bohatě postačí pro celodenní provoz lednice a noční větrání. Topení ani klimatizaci to bez slunce nedá. Ale doufejme, že až s tím vyjedem bude ještě slunce svítit.

kliknutim zvetsit, zelena horizontalni panel, cervena vertikalni panely

Tohle není určitě poslední záležitost v téhle kauze… bude následovat stěhování panelů na střechu.. nejde totiž vzít a odnést a vystrčit střením okénkem. Neprojdou. Takže je budu tahat nejak do výšky 3. patra venku po baráku.