Skoro jen jedna A4 za 250 korun?

Napíšu to rovnou bez bez vytáček, považuji to za lichvu. Dostali jsme nabídku vyfotit dítě ve školce na kalendář. Loni jsem dostal obracecí kalendář s vloženou kvalitní barevnou fotkou. Nebo přesněji se dvěma různejma fotkama – pro každou stranu stojacího kalnedáře jinou. Foto na rozumné artistické úrovni. Dokonce s rozostřeným pozadím, ať už bylo vytvořeno dlouhým odcloněným sklem nebo umělě, prostě to byla fotka s aspoň trochu velkým F. Tak jsem čekal letos něco podobného. A dostal jsem toto.

Dokonce to není ani čtvrtka. Tak něco jako 150g papír s folii na přední straně. Ano toto na obrázku výše je produkt, který jsme dostali a k tomu ještě jednu větší a asi tři menší tištěné fotky v podobném barevném podání jako ta na kalendáři.

Pochopím, kdyby za mnou někdo přišel a řekl, hele udělej mi kalendář, vyfoť mě umělecky dítě, že to bude stát nějaký setup a čas a pak 250 korun naprosto pochopitelné. Dokonce i loňská verze je by zcela obhájila tu cenu. Ale v situaci, kdy přijdete do mateřské skoly, na nástěnku se vyvěsí seznam, kdo chce kalendář… a pak dostanete toto?

Bohužel toho focení letos bylo vícero a nemohu dohledat co přesně bylo k tomuto produktu popsáno při objednávce. Často se ale nedozvíte nic. To je jistě záměr. Koukal jsem na focení s jinou fotografkou, kde základní cena za aranžovanou fotku byla 190 korun. Následně jsem našel od stejné fotografky stálo vánoční focení:

Budou to 3 nafocené snímky – s lucernou, s knihou a s veverkou. Z nich udělaná koláž s přáním a fotky i koláž poslaná elektronicky na vyžádání. Plus 6 ks fotek 10×15 vytištěných (každý snímek 2x).

Cena se tradičně předem neprezentuje, protože by mohla odradit zájemce a kdyz je to hotové, každý zaplatí a nikdo nebude psát reklamace. Možná někteří napíšou blok, kde fotografa pomluví, ale ten stejně nikdo nečte, že?

Jelikož dcera je všímavá, tak mi vysledovala, že všechny děti byly nafoceny naprosto stejně. Hlavu na lavici naklonit a cvak. Žádně velké umění se zde nekonalo, dokonalá masová produkce. Za masovou cenu?

Nemohu zjistit, kdo stojí za emailem fotoskoly@seznam.cz. Takže vám sem nemohu dát ani webovky. Nejspíš z důvodů cutování kostů žádné nejsou. Ta výše zmiňovaná druhá fotografka má normálně email na jméno. Nepotřebuje se maskovat. Abyste pochopili proč jsem tak rozladěný, že jsem se rozhodl zase pást blog je toto Wishácké meme:

Možná stačilo vyrobit to a nepsat se s těma kecama kolem. Tak snad příště, budu se snažit blog pást častěji.