Chlazení tlačným ventilátorem

Pořád jsem si říkal, jestli to dát na twitr nebo udelat výjimku a dát něco na fejzbuk. Ani jedno, Dám to sem.

Takže o co jde. Koupil jsem si na chladič tlačný ventilátor. A výsledek je takový, že netlačí ani 80% toho co tahá ten zezadu. Odhadem bych řekl, že má tak 50% výkonu. A to vzadu je OEM nisan průměr 32cm zatimco tento zepředu je 40cm. Ale trošku jiná hloubka.

Ale kupte si univerzální ventilátor, který není nízkoprofilový. Ani pověstný Spal. nemá dost velkou hloubku. Takže nízký profil, těsně u chladiče. Z toho nemůže nic dobrého vzniknout, protože rozmetá vzduch dokulata a dělá před lamelama chladiče akorát turbulence.

Takže jestli na výkonu chlazení, když se přidá k zadnímu přidá tak 20%. Možná. Ale rámusu přidá přes 50%. Takže když už jde o ten rámus, rozhodl jsem se vytisknout pro ten ventilátor stator. Tisknout naváděcí lopatky pro ventilátor, který má lopatky téměř naplocho nemá smysl, ale vytisknout mu stator za ventilátro, který usměrní proud vzduchu, zabrzdí rotaci a dostane ten proud pokud možno laminárně do chladiče, to by se udělat dalo.

Takže na tom celý večer pracuji. Poslední problém je, že se to nevejde do tiskrány. Takže rozdělit na 4 části a pak slepit a propojit kousky plechu nebo jiného plastu. Zde je výsledek:

To děrování uprostřed se mi moc nelíbí, ale nemůžu lopatky ukončit v jednom bodě uprostřed právě kvůli tomu, že se to tiskne na 4 díly zvlášt. A na druhou stranu prostor pod vrtulí ventilátoru je docela velký, tak proč tam nenahnat přetlak z jednotlivých komor statoru.

Jinak je to primitivní konstrukce, Uhel kopatek je zvolen odhadem asi 12 stupnů. Na horní straně se natáčí víc naležato, zatímco jejich konec dole je kolmo k chladiči. Zítra začnu tisknout demo z ABS a uvidíme. Pokud to bude mít správnou velikost, celé se to přetiskne z ASA kvůli vyšší teplotní odolnosti v okolí chladiče, kde 100 stupňů je naprosto běžná provozní teplota. Skoro, ale 80 90 to vydržet musí určitě, takže pokud to někdo bude chtít replikovat tak zde je odkaz na poslední verzi dat a doporučení: netiskněte to z PLA, pokud to není nějaké to co se dá anlílovat a zvýšit jeho teplotní odolnost:

https://a360.co/2XzlqsX