Opravujeme luátor

Tak jeden z našich prvních luátorů se po… Teda on to není už ten původní, protože ten odešel pár měsíců po instalaci ale i tak je to víc jak 2 roky co se na to nešáhlo a osazení novým ESP 8266 s nejnovějším buildem NodeMCU přineslo nutnost hodně předělat sw, neboť nový firmware má trochu jiný objektový model například pro Json nebo pro nastavení wifi.

Akce trvala 3 dny od nahlášení vypadku do plného funkčního provozu, což je poměrně dlouhá doba, ale fakt jsem na to neměl čas. Vzniklo to celé, protože se mi přehrál kolektor, protože zálohované čerpadlo Jablotron se rozhodlo vypovědět funkci přesne v poledne slunečného dne. Pak se nějak odmlčeli DS18B20 měřící teploty v kolektoru a přilehlých trubkách a taky venku. Což znamenalo předrátování, protože za ty 2 roky jsem v kultuře spojování drátů úplně někde jinde, než jsem byl a to co bylo tehkdy ok, dneska považuji za prasečinu.

Pak došlo k rutijnímu restartu celého systému a Luátor (asi jste už poznali, že tak nazývám modul ESP 8622 s interpretem LUA jazyka) zůstal ve stavu zběsilého blikání. Což se ukázalo jako neustálé restarty. Takže jsem se rozhodl přehrát FW ale to neprošlo a všechno naznačuje poškozenou flašh pamět.

Takže jsem musel vyměnit HW a tím pádem jsem to musel dostat na stůl abych modul odpájel a to znamenalo ale odpojit pevně napájených asi 14 drátů. Takže příšlo na konektory a celý modul je nyní odpojitelný podobně jako modul v váze včelých úlů (jiný docela zajimavý projekt). A podobně budu dělat všechny nemobilní luátory, které nejde i se senzorem odnést.

A nyní už zbytek story v obrazech. Pokud máte dotazy, můžete je psát do komentářů, budu se snažit všechno, co vás zajímá zodpovědně zodpovědět.

Oprava luátoru “solár”

A už to běží, každých 5 sekund to předává  nejen asi 15 naměřených hodnot (teploty, stavy servoventilů, napětí baterií, atd) ale ještě asi 15-20 diagnostických dat, která pomáhají zjišťovat a vylepšovat funkci samotného luátoru, což jsou například časy přenosu dat na server, doby načítání z jednotlívých čidel, případně nutnost opakovaného načtění, na jaké AP v rámci roaming struktury dneska už 5AP je právě připojen, jak rychle dostal IP adresu přes DHCP, jak dlouho už bez restartu běží, kolikrát odeslal data, kolikrát se to nepovedlo aspousta dalších… a to všehcno se každých 5s ukládá a následně se z těchto big dat dělají jiné věci jako třeba výpoty přeneseného tepla, energetické ztráty v potrubí…