Neni 18650 jako 18650

Vracím se tímto k původním DEKO bateriím, které mají na sobě nápis směšných 1500mAh. A po proměření je skutečně mají a některé články dokonce mají 1.6A. Proč?

Odpověd je potřeba hledat ve vnitřím odporu. Použil jsem notebookové baterie. Starší. Z elektro odpadu. Ty nejlepší co jsem měl, co do kapacity a samovybíjení. Perfektně pracující v power bance.

Kromě toho, že jsem si užil dost srandy s tím, že jsem dvě uvařil svou novou bodovou sváčečkou, která propálila díry skrze starý spojovací plech a obal baterie až někam dovnitř na opačný pól a jedna baterie dokonce měla naběhnuto k lehké explozi (Teda pokud se tak dá nazvat rozhavení, že se izolace smrskla, slabé prdnutí a vystříknutí jakési smradlavé sračky.) nový akupak vůbec nefungoval.

Až dneska jsem se dostal k tomu, že jsem vzal 6 nebo jen možná 4 mm2 drát a zkusil maximální proud. Ten byl v akupacku s těmi články z notebooku jen něco kolem 35A a to jak na jednom článku tak celkově. Což není málo.

Pak jsem vzal původní 1,5Ah baterii, kterou už víc jak rok ve vrtačce používám a … 135A a raději jsem toho nechal, protože se mi za ten okamžik drát v ruce podezřele zahřál. Ano to odpovídá tabulkám 4 mm2 nejsou skutečně stavené na přenos tohoto proudu.

Takže vracím půvdní baterie. Objednal jsem již další akupack z aliexpresu za neskutečných 800 korun (myslím tím, že je to docela drahé, protože články s kapacitou 3Ah by mě stáli do 300 korun a nechci s tím už experimentovat. Běžné 18650, které koupíte jsou stavěné na vybíjecí proudy 20 a v lepším případě 30A. Rozhodně nedají přes 100A jako tyhle záhadné válečky s označením QIXIN 16H02.

Zatím jsem moc nepátral přímo po speciálních vysokoproudových 18650, určitě se koupit dají, ale to co mi na Ali nebo Ebay vybíhalo tak nic z toho se nehonosilo proudem nad 30A. Tak až příště dostanete chuť si vylepšit svou vrtačku obyčejnými Li-Ion bateriemi, vzpomeňte si na mě a na tento článek.