Přípravte se, že si budete připadat ostrčení a naprosto nepotřební.

Shutterstock neboli šatrstok a v tomto článku už jen ss dělá všechno pro zákazníka. Zákazník na prvním místě. Potřebuje, aby fotka byla naprosto dětalně popsaná, pokud v ní jsou neanglické nápisy, musí být všechny v popisu (který má ale jen 200 znaků) přeloženy. Všechna práce padá na fotografa což je možná i správně, protože jen o ví odkud a co to je.

Pokud chcete použít neanglický výraz, tak lze pouze pro mísní názvy a nejlépe abysteho taky překládali do angličtiny a pokud obsahuje některé další znaky latinky mimo těch základních 26, tak se připravte na problémy. Hlavní pro ss je zajistit, že hipsterský grafik s macbookem nemusí sundat ani nohy ze stolu a má naservírované v překladu všechny ty arabské nápisy, co na fotce jsou.

Zde by mě zajímalo, kdo nese zodpovědnost, za to že ty texty jsou přeložené správně. Přece není v silách fotografa si zajišťovat překlady textů v obraze, ale to teď rozebírat nechci, to by dalo na jiný článek. Zpátky k vaším pocitům, které jakožto publikovač na ss určitě budete mít.

Budete se cítit jako páté kolo od vozu. Na jedné straně ss chce od Vás jako fotografa deset tisíc věcí, které vám zaberou spousty času, ale na druhé straně vám neposkytne žádnou zpětnou vazbu, když je něco špatně. Teda poskytne, ale jen v podobě asi 7 druhů chyb. Páte se proč lidi řeší neustále znovu dokola na diskuzích, že jim ss odmítl fotky? Podívejte se třeba na tuhle diskuzi. Dovůd jsem teď napsal. Přitom by stačilo, kdyby reviewer napsal jednu větu, proč přesně tu fotku odmítl, že trademark je na pneumatice, nebo se mu zdá, že to rozmazané logo na bundě se dá stále přiřadit k výrobci, nebo, že mu vadi tyhle 2 slova v klíčových výrazech nebo v nadpisu. NE, na žádnou takovou zpětnou vazbu nemáte nárok. Jste jen usmrkaný fotograf, tak koukejte fotit a posílat fotky správně, co jstě udělal špatně se od nás nikdy nedozvíme, my na to nemáme čas, vy si čas na to všechno to popisovat a překládat koutejte udělat…

Tak nějak zní moto ss. A mě se teď přesně to stalo:

Rejection reasons (1)

Title: Title must be descriptive of the subject matter and must be in English. Titles cannot contain special characters, spelling/grammar errors, or repeat words/phrases in excess.

Například druhá fotka má popisek, který je teda dost stručný:

Snæfell mountain with footpath on rocky slope leading to top marked with wooden stick.

Asi problémem je prostě použití písmena æ, ale je to jen teorie, nikdo mi to nikdy nenapíše. Takže rovnou zapomeňte na to si instalovat cizojazyčné klávesnice, tak abyste mohli správně napsat místní název.

Docela by me zajímalo, jak dávají na ss fotky činani nebo japonci, a již zmíňovaní ti, jež hovoří arabsky. Nejspíš nedávají.

SS je ryze americká firma a tak se taky chová. Tady jsme mi američani a vy jste jen “zbylý svět”. The others. Losers? Ti co nevyhráli loterii v tom, kde se mají narodit. Ti, co nemají právo na to používat mimo svůj domov vlastní jazyk a abecedu. Naštěstí se ss chová arogantně i k vlastním (=americkým) fotografům, takže nikdo nedostane žádnou bližší informaci než ten klasický předpřipravný Rejection reason. Zde je aspoň jasné, že je o titulek, ale dost možná jde i o klíčová slova, protože oni to tam navíc stříli jak je napadne. “Dneska jsem měl blbej den, tak já to těm fotoblbečkům vrátím”, řekne si reviewer a kvůli jednomu písmenu zahodí celou dávku.

Jenže oni si dělají do vlastních gatí. Přotože pokud nemohu napsat Herðubreid nebo Hálsón nebo Vatnajökull, tak potom ty fotky nikdo pod správným názvem nenajde a nic se neprodá. Když zadáte tyto slova do google, tak vám je google rovnou opraví na správný tvar nebo sice vyhledá i s použitím špatného tvaru ale když se pozorně podíváte, tak všechny počáteční relevantní odkazy jsou vyhledány podle korektní formy. Protože většina stránek v Islandštině, používá správný formát a přebírají ho i všichni novináři, co píšou články o ostrově, tak nakonec ten formát, kde misto æ použiju kombinaci ae se prakticky nepoužívá, kromě ss. Oni totiž existují paka, který tohle bojkotují, resp. se přidali na stranu zvhlých američanů.

Nejsem na fb ani jiné sociální síti a mohu si tu klidně urážet nejakou skupinu či dokonce celý národ, který si to ovšem nezaslouží, to jen pár expertů u ss se takhle zvrhle chová.

A jak z toho ven? Opakování matka moudrosti. Poslat to znova a znova, protože ne každý reviewer ja tak tupý, jako ten můj včerejší, že nepozná místní název a bez problmů to pustí.

Tahle masivní odmitnutí se mi stalo poprvé. Ale stává se to. Někdy třeba jen zapomenete někde jedno smítko prachu a někteří revieweři pošlou celou dávku pryč, protože se zaměří a začnou videt duchy a čmouhy, kde ve skutečnosti nejsou a nebo jsou ale ne od prachu a navíc nikdo by si jich nikdy nevšiml. Stačí jedna nebo dvě vady na prvních 2 fotkách a jsou schopni poslat celej balík zpět.

Z toho plyne jedno: dávejte jen tolik fotek najedou, kolik unesete dát znova, protože se vám mohou všechy vrátit a často s důvodem, který možná platí pro 2 z nich, ale narazili jste na tvrdého idiota, který si myslí, že hranice je zcela jinde, než si myslí většína reviewerů. Asi to s těmi američany nebude ještě tak špatné, jak jsem popsal 🙂 Ale to, že vám někdo řekne, proč kde je na fotce trademark nebo které slovo v názvu už je moc a nebo které klíčové slovo se jim nezdá, na to, jestli z ss začínáte, rovnou zapomeňte. Můžete o tom diskutovat v diskuzi s dalšími ublíženými, ale smysl to nemá, ztratíte čas A veřte, že popsat fotky z islandu, kde nechcete mít chyby v místopisu trvá sakra dlouho. Co má větší smysl je zmyslet se ještě jednou nad napsaným popisem a pokud nemáte pocit, že jste něco udělali špatně, poslat fotku uplně stejně znova, presně jak oni sami radí…

Zde jsou popisky fotek, které mi byly zamítnuty:

  • Herðubreið volcano with large reservoir Hálsón used for hydropower energy. View from Snæafell mountain north of Vatnajökull glacier. (titulní fotka tohoto článku)
  • Kverkfjöll mountain range situated in north border of Vatnajökull glacier with small part of Hálslón reservoir in front.
  • Woman in blue windbreaker with pilot sunglasses with Snæfell mountain white peak behind
  • Snæfell mountain with summit covered with white snow. The slightly visible footpath in a rocky field leading to the top in foreground
  • Snæfell mountain with footpath on rocky slope leading to top marked with wooden stick.
  • The top of Snæfell mountain with two hardly visible hikers going up in the snow field.

Pošlu to přesně jak to tu stojí znova. Nemám důvod ani jeden popisek měnit.

P.S. A pokud si chcete vidělat foťte blbosti jako clověk co jí bagetu, žena co kojí, muž kouká na peníze a je nerozhodný… tam nebudete mít problém s místními názvy, vystačítě s jednoduchou angličtinou nebudete si muset dohledávat jak se řekně ten a tamte geologický úkaz a pokud budete mít v pořádku model release tak můžete za večer poslat stovky fotek. Mě obvykle trvá poslat 10 fotek hodinu až dvě. Ano takhle pomalu to jde. Rozhodně to není práce, která by se vám finančně vrátila. A vůbec nechápu jak někdo může uploadovat fotky po stovkách až tisících, jako že jsem i na to v diskuzích narazil.