200 Ah baterie z Aliexpresu má jen 170

Celé testování najdete ve videu níže. Pro ty, co se nechtějí dívat 20 minut na to jak se baterie vybíjí a zase nabíjí a já k tomu něco plácám, je všechno řečeno v titulku článku.

Tedy přesněji jsem naměřil 171 Ah. A důvodem proč je ta kapacita asi na 85% nominálu je velikost článků. Čláky měli mít dle popisu na Aliexpresu (odkaz najdete na konci článku) tloušťku 55 mm, ale mají jen 43 mm. Snižením objemu asi 20% by 200 Ah baterie měla mít zhruba 160 Ah nebo ještě méně, protože menší baterie má víc prostoru obsazeného obalem.

Takže pokud jsem neměřil 171,8Ah, tak je to velmi dobrý výsledek. A myslím si, že pokud by mě prodejce poslal 5,5 cm tlusté články, věřím, že by měli přes 200 Ah. Takže jsem na Aliexpresu otevřel jsem dispute o 105 USD, které požaduji vrátit. Je to prostý přepočet 700 USD to stálo celé, takže z toho chci poměrnou část za ušlou kapacitu vrátit. Pokud to projde dostanu se zhruba na ceny článků co maji 180 Ah.

Testovací sestava. Krásně to svítilo víc jak půl dne. Ten svit dvou 100W halogenů H4 je fakt oslňující a narušuje i rozumné snímání displeje. Takže se to time lapse video moc nepovedlo. Příště zkusím nějaký jíný způsob. Například topné těleso. 200-300 watů není tak moc aby se to nedalo uchladit. A nebo bych si mohl koupit elektronický load, jenže to něco stojí a moji odběratelé mi nedávají ani korunu 🙂 a baterie neměřím tak často a asi zase tak moc dalších měření se neočekává.

A nakonec je zde seznam na použité komponenty:

A vy kdo jste se pročetli a prokoukali až sem se dozvíte, to co ostatní ne. A ta tajná informace je, že to budu měřit znova. Přinesl jsem sijiný měřič. Dnes odpoledne zapojím aktivní balancer, nastavím zdroj na 14.8 a počkám až se články srovnají na méně než 10 mV a večer začneme zase vybíjet. Zhruba ve středu odpoledne by měl být známý výsledek. A dost možná to celé budu streamovat live. Bude se na to někdo dívat? Já určitě.