Exploze baterky v chytrých hodinkách

Tak mě odešli hodinky…

Ale s tou explozí jsem to trochu přehnal. Pouze se nafoukla uvnitř baterie tak, že praskla a vytekl elektorlyt do prostoru hodinek. Asi už to probíhá delší dobu, protože kravil senzor tlaku – nejspíš nateklo na propojovací kabel. A taky už pozoruji, že mě nevydrží 2 týdny nabité. Napřed jsem měl pocit, že nevydrží ani týden. Za tři týdny mě přišlo divné, že je musím nabíjet 2x týdně. A pak mi už bylo jasné, že ta baterie není úplně zdravá. Poslední nabíjení nevydrželi ani 24 hodin.

Takže rozebráno, omyto a čekám na baterii z číny. Mohlo to být tím, že baterie byla v hajzlu už od prodeje. Ale taky to mohlo být tím, že jsem vyměnil nabíjecí obvod a ono to teď nabíjí asi 220 mA. Jelikož je to lineární obvod, tak proud co teče do hodinek asi poteče i do baterky (nebude tam víc jako u stepdownu). Ale nedokážu zjistit, zda baterie velikosti 603025, která má mít kapacitu asi 500 mAh nemá s tímto proudum problém. Je to přecijenom 0.5 C a je možné, že nějaké měně kvalitní články (to jsou ty co ovykle použivají výrobci levných činských smart wačí) dobíjení touto rychlostí prostě nesnesou.

Po kontrole obvodu, který jsem vyměnil za stejný typ jsem zjistil, že je tam naprogramován dokonce dobíjecí produ 300mA… Takže kromě nové baterie tam přijde i nový odpor. Na obrázku si najdete prázný velky červený čverec na plošném spoji a nad tímto prázdným místem je černý obvod. 3 nohy doleva a 2 nohy doprava a za ním se krčí a schovává odpor. Ten je nurné vyměnit za něco kolem 10 kilo ohmů, tak aby dobíjecí proud byl asi 100 mA. Podle všech nalezených parametrů na alibabě tyto baterky mají optimální nabíjecí produ 80mA. Takže rozhodně 220 a možná trochu víc jim dobře neudělá a dopadlo by to stejně jako s tou origiální. Je jen otázka, proč to tak výrobce nastavil, když ví, že je to mimo specs. Jediné co mě napadá, že proudem 80 mA by se hodinly nabíjeli nejméně 7 nodin. Proudem, který do nich šel a vlastně stále jde teď jsou nabité za necelé 3 hodiny a na 80 procent ze méně než 2 hodiny. Uživatel je spokojený… jen otázka jak dlouho… rok je mám… možná o něco víc ale dva roky rozhodně ještě ne.