Vánoce a Nový rok – review ještě týž den

Během vánoc jsem byl překvapen, že fotky jsou prozkoumávány většinou do druhého dne. Chtěl jsem využít situace a každý den něco poslat, čímž bych zkrátil obvyklé 3 až 4 denní čekání na minumum.

Proč obvykle? Protože normálně připravím k prohlídce tak 20 fotek ne víc. A pak čekám 3 nebo 4 dny než dostanu výsledky, zda jsou schválené nebo z nějakého důvodu zamítnuté.

A proč jen 20? To proto, že někdy se reviewer naštve a kvůli jedné nebo dvěma prvním fotkám vyhodí všechny. To se mi stává právě u fotek z roku 2008 z Islandu, které tam právě cpu teď. Objektiv, který jsem tehdy používal a možná spíš foťák, protože objektiv používám na novém těle dodnes a už tím netrpí, byl na levé straně rozmazaný. A protože oni fotky prohlížejí ve 100% měřítku tak se podívají na levý horní roh a řekne, je to rozmazané, a druhá taky, třetí stejně… pošlu to všechno do kytek, přitom ano může to být vlevo neostré ale on napíše “main object out of focus” a nazdar.

Bohužel přes vánoce jsem se dostal k přípravě fotek jen jednou, tak ať teď odploledne na nový rok. A co se nestalo, dávám asi 18. fotku a najednou koukám, že nemám žádné připravené ke kontrole, prostě všchno je mi přímo pod rukama schváleno. No super, tak zkusíme další dávku, než padnu únavou.

Ono to dávání fotek, když chce být člověk přesný, co na tý fotce je, je dost náročné. 3 různé mapové podklady Islandu, občas nějaká wiki pro dohledání správého názvu, protože google a často i české mapy.cz mají hodně jmen zkreslených. Rozhodně to není zadarmo, každá fotka dopravená úspěšně ale i ta neúspěšne nedopravená je poctivá práce a poměrně dost času. Dá se řící, že výdělky na Shutterstock jsou poctive vyděalný peníze, přitom nafotit ty fotky není to nejnáročnější, zlvášť, když na ten Island chcete jet a hlavně tam být a fotky jsou jen bonus.