Chobola v Libereci?

V Liberci je Chobola a prodává technické plyny! Když si od nich koupím 18 litrovou láhev zaplatím 3872 Kč a pak si ji chodím naplnit. Dneska beru plyn od SIADu a vychází to, že s každou výměnou ušetřím 1130 korun… to znamená že po 4 výměnách budu v plusu…

Pro detailisty:

  • Siad 20l argon 2390 Kč, na půl roku bez dalšího poplatku, po půl roce bez výměny 500 korun
  • Chobola 18.8 argon 1190 Kč naplnění. Láhev stojí 3872 Kč.

Ale možná tu je chyba. Chobola, protože prodává především podvodníkům 🙂 chci říci živnostníkům a OSVČ tak má všechno bez DPH. U láhve mám cenu s DPH ale ta výměna asi bude ve skutečnosti 1440 Kč s daní a taky nebudu uvažovat výměnu 20 litrové ale jen 18.8 litrové láhve a je teda třeba přepočítat celou úvahu.

Ušetřím na každé výměně jen 811 korun. To je tedy 5 výměn. A teď se zahrabu do historie objednávek u SIADu.

Tý jo, já už beru plyn od roku 2009, to mám první lejstro. Takže už 10 let si doma svařuji. To bych měl být docela expert. Ono to tak ve skutečnosti je, jen si to nechci připustit.

Od června 2017 mám doma směsný plyn argon+CO2 18%•… a už jsem za to dvakrát plati nájem. To se docela prodrazuje ale nechci to vrátit, protože mám toho furt děsně moc. Tehdy jsem bral i argon 20litrů. V březnu 2018 jsem měnil argon za novu. A naposledy jsem měnil teď v únoru. A už mám polovinu pryč. Takže za poslední 3 roky (přibližně) jsem měnil láhev 3x a jedna mi tam leží.

Tudíš asi to má smysl přejít k Chobolovi. A to tak, že si koupím nejmenší možnou na směsný plyn, coz je 10 litrovka za necelé 3 tisíce a naplnení za 6 stovek (asi bez DPH, viz podvodníci výše). To je vpodstatě cena, kterou jsem už dávno dal siadu za jednu 20, kterou jsem nespotřeboval za víc jak 2 roky. Tu budu muset z poloviny plnou vrátit. Nebo si budu muset vymyslet nějaký projekt do zahrady z oceli svařitelný MIGem a ne TIGem.

To jsem ale vyřešil plyn Argon+CO2… co čistý argon. Tam je ta úspora 811 korun čili dostal bych ze do černých čísel za 5 let zhruba. Je otázka zda to má smysl řešit, protože Chobola má jednu velkou, přímo ohromnou nevýhodu: prodejní doba. Vyloženě dělaná na ty zlo… podnikatele. Je aktivní jen od 6,30 do 16.30. Narozdíl od SIADu, který funguje od 8 od 20, každý den, tedy i o weekendu a často i ve svátek. Není problém přijet 25. prosince po domluvě pro výměnu láhve.

V sobotu v 10 ráno vám dojde Argon, seberete se a odjedete 6,5 km k benzínové pumpě, kde to mění a máte za 20-25 minut láhev doma. A co Chobola, ten je ve vesnici poblíž Jablonce zvané Liberec a je to 11 Km cesty. Skoro dvakrát dál. Taky tam asi budou lidi, což u SIADu není zvykem a můžete počítat ze tím strávíte 50 minut. Minimálně.  Spíš hodinu. Ale nestihnete dovařit svár, při kterém vám plyn došel, ještě před sobotním oběděm, ale nejspíš budete pokračovat až další týden. Nejdříve se tam dostanete v pondělí.

Ale pozor, co když chodíte do práce? Tak já zase snad budu mít jeden den v týdnu volný. Takže v pátek ráno, odvezu děti do skolky a po 9 hodině bych mohl být zpět, protože dojet tam jindy nejde, když musíte být v 8 v práci a ještě stihnout dát děti do školky, tak to si asi na 6.30 k Chobolovi nevyrazíte. A pokud bych tam chtěl jet odpoledne, tak co? Nejspíš by nebylo vhodné tam přifrčet s flaškou v 16.29. Možná jo, ale jak znám styl těhle obchodů, kteří obsluhují těžce pracující třídu, tak po obědě už se víceméně čeká na odchod domů. Živnostníci tam obvykle nabíhají ráno před tím, než začnou něco dělat. To je vidět třeba v Almiu, kde si ráno na 8 přijdou kupovat šrouby na dnešní fušky. A v alminu v 16 hodin je naprosto jiná skvadra lidí, to jsou běžní lidé co už mají padla. Takže to znamená tam být tak po 16, maximálně 16.15 a tudíš to znamená odchod z práce v 15.40. To ale od 8 ráno 8.5 hodiny (s podivem se u nás ještě furt pracuje 8.5 hodiny, i když to nedává smysl, protože lidi na konci té doby už nejsou často vůbec funkční) nedá a člověk pak musí druhý den 40 minut napracovávat.

Takže stále nejsem přesvědčen, že Chobola je to pravé. Ano nastává to jednou za rok, ta výměna flašky. Ale to je statistika. Teďka je březen, už skoro duben a já mám v láhvi z února už jen 80 barů. Ono totiž stačí něco většího vařit a najednou to zmizí ne za rok ale za týden, dokonce to ani nebyl týden ale jen asi 3 dny nonstop vaření hlíníku. Takže pak když mám takhle na pilno mě nějaké čekání týden může trochu dost vadit. S argonem asi zůstanu u SIADu, projektů na svařování hliníku bude ještě hodně. Ale s tím CO2… to je silně nahnuté k Chobolovi. Škoda, že od pondělí už nejsem pánem svého času a zase budu “chodit” do práce. Jinak bych tam jel a flasku koupil, pak zkusil najít někoho, kdo by mi to přepustil abych aspoň polovinu pynu ze SIADu zachránil.

Jinak řečeno, je tahle otázka stále otevřená. Spíš čekám na situaci, kdy bude flaška se směsným plynem prázdná abych ji vrátil. Taky vůbec neřším situaci, za 10 let, kdy láhev od Choboly ztratí tlakovou certifikaci, což je věc, kterou u najímaných láhví od SIADu řešít nemusím.