Topíme včelám

Už týden běží nový systém topení. Video jak to vypadá jsem zatím ještě nestříhal. Posalední stav, který je obrazově zdokumentován je zde: https://youtu.be/1JFPAHeju0E

Kažodápádně jsme se rozhodli topit červeným včelám na 34 stupně, měřeno ve stredu úlu nahoře pod víkem nebo spíš nad víkem pod izolací. A dějí se věci. Začala jim klesat hmotnost a nedává mi to smysl, takže jsme zvědavý, co uvídím při další kontrole.

Pokud nevíte co jsou červení, tak to je všelstvo asi o 200 kusech, možná méně, které se za celý rok nebylo schopno zvětšit. A k tomuto stavu došlo někde v květnu, kdy ještě v únoru jich bylo poměrně dost. Podle mě v důsledku studeného jara a nedostatku dostupné potravy se jejich počet snižoval a snižoval. Po tom, co jsme experimentálne rychle vyrobili topení se pokles počtu zastavil ale trend se bohužel stále neotočil. Takže tyhle včely budou přezimovat v počtu desítek v nejlepší stovek kusů a jde spíš o věděcky experiment, než o skutečný chov včel, protože normální včelař by takové včely smetl do jiného úlu a matku zlikvidovla. My ale žádné další neměli a tak jsme si řekli, že je musíme za každou cenu udržet při životě.

Tohle ale neměla být informace o stavu včel, ale o tom, že máme konečně automatizovaný systém topení využívající technologii EnergyMonitorCMS a NodeRed jako prostředku řízení, měření a ukládání historie. Možná časem natočím video, kde popíšu podrobně co je na obrázkách.