Nesmíte se nechat rozházet

Bohužel jsem si nezachoval přechozí verze. Pokouším se publikovat na Shutterstodcku fotky z 2008. Jsou focené sigmou SD10. Rozlišení je tedy menší než jejich minimálních 5Mpixelů. Takže je konvertuji do dvojité velikosti. Polovina fotek se mi vrátila. Podívejte se na 3, které tak jak jsem je vyndal z konvertoru Sigma Photo Pro.

Tyhle obrázky jsou tak jak vypadli z fotáku. Sigma je známá tím, že stačí naprosto drobný prach a máte to na talíři. Všechna ty kolečka jsem ostranil a poslal do SS. A teď co se mi vrátil – jedna za všechny:

Stát se to může, že člověk zapomene jedno naprosto nepoztřehutélné kolečko, tak jsem to celé znovu prošel. Smazal poškrábání senzoru, které najdete úplne vlevo nahoře. To me připomíná, že to je spíš focené ze sigma SD9, protože u té jsem poškrábal senzor.

A poslal jsem ty fotky znova. A vrátili se mi znova, ale s jiným důvodem.

Tentokrát už si nenašli žádný prach. Docela by me zajímalo jak to hledají, jestli na to mají někakej nástroj, který jim napovídá, kde to kolečko je, protože jinak musíte mít slušný motnitor s dobýrm gamutem abyste to vůbec viděli. Na levném monitoru to často ani nespatříte dokud nezačnete manipulovat s kontrastem a jasem.

Šel jsem do sebe a našel skript, který jsem již měl od minule připraven. Tedy je potřeba vysvětlit, že jsem od jara žádné fotky na SS nedával a prodeje mi klesli na nulu, proto zase neco posílám. A zmenšil obrázky na 6 megapixelů, což zajistilo, že jsou ostré jako prase a zde jsou. Jen pro informaci rozkliknutím byste se měli dostat na plné rozlišení, pokud jste na to sami ještě nepříšli.

Moc šumu
OK
OK

Ale ani tohle se prohlížečům na SS nelíbilo. Dva obrázky jsou ok ale třetí, ten zcela v pravo považují za příliž zašuměný. Tak je to focené technologií 10 let starou a už tekdy Sigma Foveon nebyl jinak super čip s ohledem na šum. Asi zkusím obrázek méně zostřit a poslat znova. Zajímalo by mě zda lidi na SS, co to kontrolují mají možnost podívat se do historie a porovnat to s předchozí fotkou.

Chápu že chtějí mít na SS nejlepší fotky, ale mám dojem, že foto bez postrpocesinku tam člověk nedostane. Pokud máte bordel na čipu, tak se s tím rovnou rozlušte. Každou fotku budte muset prohlédnout a sajrajt opravit. Dělám to ručně. Automatizace by šla ale bohužel když to aplikujete na všechny spoty od špíny bez vyjímky, což jsem zkoušel, tak běda když tam není nebe. A protože jak jsem zmínil sigma zobrazuje i nejmenší částečky prachu, prože nemá jako kanon nebo nikon před čipem několikamilimetrový IR filtr ale čip je prakticky obnažený a tak je špína blíže a je vidět při daleko nižších clonových číslech a navíc Sigma je pověstná schpností zachytit detail v jednom pixelu, takže tam nejsou žádné algoritmy co dopočítávájí barvy z chybějících snímačů jako u běžných foťáků a cokoliv co vnikne do prostoru zrcadla skončí často načipu kvůli jeho statickému náboji.

Proč tohle vlastně píšu? A proč dávám fotky na SS, když je to takový opruz? Chci totiž vyvrátit nesmyslné informace, kteřé šíří někteří fotografové, že se na SS dá pasivně vydělávat. Mám tam aktulálně 400 fotek krajiny islandu. Kdo někdy viděl celou moji kolekci fotek z Islandu tak prostě vždycky slintá ale i tak mi těch 400 fotek vydělává měsičně obvykle 25 centů. Ano, zcela běžně se prodá 1 fotka za měsíc. A když si vezmete, že jednou fotkou úpravama strávíte 5 minut času, možná víc. Dalších 5 minut vám trvá vymyslet popisek. Mě často více, protože se snažím, aby to bylo popsáno správně, dohledávám jména v mapě, včetně pravopisu, za což mě SS taky perzekuuje, takže je to spíš celkove 15 minut na 1 fotku.

A pak ze 400 fotek, což je pracovní doba kolem 100 hodin, vydělávám 25 centů měsíčne. Při předpokladu že tech 400 fotek jsem tam dával zhruba půl roku, což je 6 měsíců. Tak jsem vlastně pracoval 12,5 dne, tedy každý měsic jsem chodil do práce 2 dny a za ty dva dny mám 6 nebo 7 korun? Ano za den práce 3 koruny. Tolik se dá na SS vydělat. Nevěřte blbým kecům, že to může být váš pasivní příjem. A nebo dělám něco špatně. Mimochodem vezměte si, že si během měsíce vyhradíte 16 hodin práce na dávání fotek na SS…budete nevyspalí jako já, to vám garantuji!

Fotka, kterou kvůli model release na SS nedáte. Paní v červené bundě se totiž nedívá pryč a je potřeba mít na zpeněžování takovéto fotky její svolení.

Když se totiž potom podíváte na to co ty lidi, co se vychloubají, že jim to dává tísíce korun měsíčně mají v portfoliu, zjistíte, že jsou to například profesionální fotografové, kteří fotí v africe divoká zvířata a kvůli těm fotkám tam jezdí na třeba několik měsíců v roce v součtu a vzhledem k nákladům, které s tím mají je naprosto jasné, že ani jim se to nemůže rentovat. Možná pokud máte možnost fotit aranžované fotky, které se hodí do rreklam typu veselý pár obtěžkaný taškama z nákupu a nebo muž sedící nad hromádkou peněz zamyšlený nebo smutný, na nejakou reklamu na osobní půjčku, tak budete možná vydělávat.

Také neprodejná fotka, protože tam je auto a zobrazování aut, pokud jsou součástí hlavního motivu není možné.

Prostě fotit fotky přesně pro potřeby rekalmy, Ale hlášky typu, že pokud máte pěkné fétky z dovolené, že si na tu dovolenou můžete vydělat je naprostá blbost. Většinu fotek vyhodíte, protože nemáte model release a na druhé bude auto nebo nějaké trademarky na domech a nezbyde vám nic. Ale zkusit to samozřejmě můžete. Já to skutečně dělám jen jako experiment a nevěřím, že se mi někdy ten čas, který do toho dávám vrátí v penězsích. Čas vám totiž nikdo nevrátí a proto s tím asi brzo zase na další půl rok seknu.